Wat is Fairtrade?

Jij kunt iedere dag een bijdrage leveren aan duurzame armoedebestrijding. Heel makkelijk door te kiezen voor Fairtrade producten. In de supermarkt, op het werk, in een restaurant. Maar wat is Fairtrade? Door Fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via Fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Om een product Fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van Fairtrade voldoen. Organisaties kunnen dat op verschillende manieren aantonen. Initiatieven die de Fairtrade principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn per maart 2014 onder andere Fairtrade International (in Nederland bekend als Max Havelaar), WFTO, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Zij werken allemaal op hun eigen manier binnen de Fairtrade  principes. De producten van deze initiatieven zijn te koop via verschillende groothandels, supermarkten, Fairtrade winkels (Wereldwinkels) en warenhuizen. Onderstaand logo´s van keurmerkorganisaties en erkenningssystemen die de Fairtrade principes omarmen.

Onderstaande keurmerken moeten op de producten staan, dit zijn Fairtrade erkende merken

Duurzame handel

De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert Fairtrade in Nederland. De campagnecriteria (1 tot en met 5) zijn daarom primair gericht op het vergroten van de vraag en het aanbod van Fairtrade producten. Er bestaan echter meer initiatieven die werken aan een betere wereld. Initiatieven die bijvoorbeeld gericht zijn op duurzame productie (zoals Utz Certified en Rainforest Alliance), op biologische productie (zoals EKO), op duurzame bosbouw (FSC) en op duurzame visvangst ( MSC). Deze initiatieven hebben de Fairtrade principes niet (allemaal) opgenomen in hun standaarden. De Fairtrade Gemeente campagne beloont deze initiatieven dus niet als Fairtrade, maar via criterium 6 – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De organisatie BTC Trade for Development ontwikkelde een handig rapport met een overzicht van labels en systemen (.pdf).

Andere initiatieven Fairtrade

 

Andere initiatieven die de Fairtrade criteria omarmen zijn Fairtrade Original en Wereldwinkels. Fairtrade Original is geen keurmerk, maar een bekend merk van een groothandel die Fairtrade producten verkoopt. Wereldwinkels verkopen naast Fairtrade food producten  ook cadeau- en woonartikelen (zoals tassen, servies, sieraden e.d.). Deze producten zijn van gecertificeerde leveranciers, dus eveneens Fairtrade. 

Wereldwinkels in Nederland en de inkoop van Fairtrade producten

Sinds 1969 zijn er Wereldwinkels gevestigd in Nederland. Op dit moment zijn het er ongeveer 225.
In onze gemeente Aalsmeer is de Wereldwinkel in 1970 ontstaan.
Er was toen nog geen winkelpand zoals nu. Pas in 1992 kwam er een winkelpand.

Eerst naast de Doopsgezinde Gemeente kerk en later in de Zijdstraat  nr.15.

De Wereldwinkels waren aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.
Later is deze vereniging opgegaan in twee stichtingen, namelijk:

 

 

 

Daarnaast bestaan er winkels die een eigen logo gebruiken en een eigen naam.

Zoals: Fairtradewinkel of Fairtrade cadeauwinkel of De Eerlijke winkel.

De inkoop van de Wereldwinkels was eerst bij stichting S.O.S. Wereldhandel en werd later

Fairtrade Original. Deze organisatie is dé groothandel voor Fairtrade foodproducten.

Daarnaast is er Fairforward, dat is de groothandel voor Fairtrade non-foodproducten

(gifts & living).

Ze zijn beiden gevestigd in Culemborg.

 

Iedere detailhandel kan daar Fairtrade producten kopen, mits je bent ingeschreven bij de

Kamer van Koophandel.

 

Er zijn nog meer importeurs in Fairtrade Gifts en Living producten en eveneens in Fairtrade koffie en thee. Ook zijn er branders die Fairtrade koffie en thee verkopen.

Ze zijn onder andere te vinden op internet.

Misschien verkopen zij ook wel koffie en thee, met het Fairtrade keurmerk, die u nu gebruikt.