Koffie

 

Eind jaren tachtig is Fairtrade in het leven geroepen onder de naam Max Havelaar. De aanleiding: Mexicaanse koffieboeren helpen die in de problemen raakten door een ineengestorte marktprijs. Meer dan 30 jaar later is er wereldwijd nog niet zo veel veranderd, de koffieprijzen zijn nog steeds veel te laag.

Dit moet anders!

Nederlanders drinken miljoenen kopjes koffie per dag. 80 procent van alle koffie wordt verbouwd door kleine boeren. Toch is het verbouwen van koffie geen winstgevende zaak voor de meeste koffieboeren. De macht in de koffieketen ligt bij enkele grote handelaren die de prijs bepalen. Dit moet anders! Want, hoe kan een koffieboer over een duurzame toekomst nadenken als hij niet eens weet of hij vandaag genoeg te eten heeft voor zijn gezin?

Fairtrade zet zich in voor koffieboeren én het milieu!

Fairtrade is meer dan een keurmerk alleen. Naast een minimumprijs zijn wij de enige met een vaste, niet-onderhandelbare premie. Wij stellen strenge eisen op het gebied van milieu, leef- en werkomstandigheden in de thee & koffiesector. Denk aan een veilige werkomgeving, gendergelijkheid, verbod op kinderarbeid en democratische besluitvorming. Ook worden er trainingen en voorlichting gegeven, om zo het beste uit de boeren en de community te halen.

Begin je dag goed en kies voor Fairtrade koffie. Zowel thuis, in de horeca als op je werk.

Samen maken we de koffie wereld een stuk eerlijker!

Doe je mee? Elke schakel in de koffieketen moet in actie komen: handelaren, merken, supermarkten, wij van Fairtrade, maar ook jij als consument. Ja, jij! Zo kun jij als consument het voorbeeld geven door tijdens je dagelijkse boodschappen voor Fairtrade koffie te kiezen.

Zo weet je in ieder geval dat boeren en arbeiders een minimumprijs en extra ontwikkelingspremie hebben ontvangen en dat Fairtrade eraan werkt om de levensomstandigheden van boeren en arbeiders te verbeteren, zodat zij kunnen investeren in de toekomst en in die van hun kinderen of onderneming.

Ben je op zoek naar koffie voor zakelijk gebruik?

Bij deze bedrijven kun je dat inkopen.