De afgelopen week kwam Tony’s Chocolonely in het nieuws. In de pers verscheen het volgende bericht: “Tony’s Chocolonely, het Nederlandse chocolademerk dat streeft naar ‘100 procent slaafvrije chocolade’, is verwijderd van een internationale lijst van slaafvrije chocoladeproducenten.

Reden: een omstreden schakel in het productieproces.”

Natuurlijk is Tony’s met een reactie gekomen. Zij stellen dat slavefreechocolate.org  geen keurmerk is en dat ze voor alle externe assessments slagen met vlag en wimpel, zoals B Corp en Fairtrade.

Tony’s heeft bewust gekozen voor de moeilijkere route gekozen – zodat juist hier de problemen kunnen worden aangepakt. Door de problemen in West-Afrika eenvoudigweg te negeren of de inkoop te verplaatsen naar een andere regio, zal het probleem nooit worden opgelost.

“Daarom zijn we juist daar actief waar de problemen het grootst zijn – zodat we ze kunnen oplossen. De auteur van Slave Free Chocolate vindt dat onze samenwerking met Barry Callebaut in strijd is met onze missie om alle chocolade 100% slaafvrij te maken, terwijl wij juist samenwerken met Barry Callebaut om deze missie op wereldschaal mogelijk te maken”. Meer informatie is te vinden op tonychocolonaly.com