Gepubliceerd 4 december 2020 door Schone kleren campagne

De Amerikaanse organisatie Workers Rights Consortium (WRC) heeft onderzoek gepubliceerd over gebrekkige voeding onder kledingarbeidsters door de coronapandemie. Het rapport, getiteld Hunger in the Apparel Supply Chain, is het resultaat van een onderzoek onder kledingarbeidsters uitgevoerd door de WRC in samenwerking met Dr. Genevieve LeBaron, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Sheffield (Engeland).

Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van bijna 400 kledingarbeidsters in negen kleding-exporterende landen (Bangladesh, Cambodja, El Salvador, Ethiopië, Haïti, India, Indonesië, Lesotho en Myanmar). Het rapport onthult een patroon van voedselonzekerheid onder kledingarbeidsters als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketens, annuleringen van bestellingen bij hun werkgevers en verminderde werkgelegenheid als reactie op covid-19. Zo meldt het rapport onder meer dat:

77% van de werknemers meldde dat zij of een lid van hun huishouden honger hebben geleden sinds het begin van de pandemie;
88% van de arbeiders meldde dat het verminderde inkomen ertoe heeft geleid dat de hoeveelheid voedsel die zijzelf en hun gezinsleden dagelijks consumeren, werd verminderd;
80% van de werknemers met kinderen wordt gedwongen maaltijden over te slaan of de hoeveelheid of kwaliteit van voedsel dat ze eten te verminderen om hun kinderen te voeden;
75% van de arbeiders meldde dat ze sinds het begin van de pandemie geld hebben geleend of schulden hebben opgebouwd om voedsel te kopen;
80% van de werknemers verwacht dat ze de hoeveelheid voedsel die ze eten of kopen voor hun gezin verder moeten verminderen als de situatie niet verbetert.

Deze meldingen van toenemende honger en voedselonzekerheid zijn het directe gevolg van dalende inkomens tijdens de covid-19-pandemie, evenals wijdverbreide onvrijwillige verlofperiodes en een toenemend banenverlies zonder het verstrekken van een wettelijk verplichte ontslagvergoeding.

Overheidssteun in productielanden is verre van voldoende om deze gevolgen van de pandemie een halt toe te roepen.

Het volledige rapport is te vinden op de website van WRC