Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden extra hard getroffen door Covid-19. Neem bijvoorbeeld de cacaoboeren in Ghana. De meesten van hen leven al onder de extreme armoedegrens. Daarom blijven zij ondanks de lockdowns op hun land bewerken om de cacao te verbouwen die uiteindelijk als product bij ons in de winkels komen.

Andere producten als cassave en bananen kunnen zij niet kwijt doordat lokale markten gesloten zijn. En tegelijkertijd zijn de prijzen van benodigdheden als zeep en handgels sterk gestegen.

Ook kinderen worden getroffen. Schoolsluitingen, in combinatie met beperkingen op werk door arbeidsmigranten, maken jongens en meisjes kwetsbaarder voor kinderarbeid. 

Maak een keuze

In deze situatie is het eens te meer belangrijk voor ons in Nederland om de keuze te maken voor Fairtrade producten: niet alleen chocolade, maar ook koffie, thee, rijst, bananen en mango’s. Daardoor wordt kinderarbeid tegen gegaan en ontvangen de producenten niet alleen een eerlijke/garantieprijs, maar ook een Fairtrade premie. Nederlandse consumenten dragen daar elk jaar ruim 7 miljoen euro aan bij!

Fairtrade premie

Die premie maakte het bijvoorbeeld mogelijk voor Fairtrade coöperatie Kukuom in Ghana om emmers, vloeibare zeep en tissues uit te delen bij alle 29 gemeenschappen die onder de coöperatie vallen. Daarnaast verstrekken de Fairtrade coöperaties rijst, tomaten, ingeblikte vis en olie om zo hun leden te ondersteunen in deze moeilijke tijden. 

Gemeente Aalsmeer Fairtrade Gemeente

De Gemeente Aalsmeer heeft sinds 2017 de titel ‘Fairtrade Gemeente’.

Dat betekent niet alleen dat de gemeente zelf zoveel mogelijk Fairtrade producten gebruikt. Ook in een groot aantal winkels en in de horeca zijn die producten volop verkrijgbaar. Meer informatie over Fairtrade is te vinden op de website: www.fairtradegemeenteaalsmeer.nl