Weet u dat over elk Fairtrade product dat u koopt de boeren, arbeiders en producenten naast een eerlijk loon ook een premie ontvangen?

Wat hebben een technologie consultant, een hotel medewerker, een elektrotechnicus en een accountant met elkaar gemeen?

Het antwoord is: ze hebben allemaal een succesvolle carrière dankzij een opleiding betaald uit de Fairtrade premie.

Martin Atkin van Fairtrade International i.s.m. Fairtrade Africa berichten het volgende:

Wreford Momanyi

“Mensen noemden me een genie toen ik op school zat. Ik heb daar geen mening over, maar ik weet wel dat ik zonder de bijdrage van de Fairtrade premie mijn opleiding waarschijnlijk nooit had afgerond. Het gaf mij ook extra motivatie om goed te presteren.”

Wreford Momanyi, technologie cunsultant PwC

Wreford is bescheiden – hij was een van de best presterende studenten op school, iets wat opgemerkt werd door het Fairtrade premiecomité dat vervolgens besloot om hem te sponsoren. De Fairtrade premie is een extra bedrag dat Fairtrade gecertificeerde producenten bovenop de verkoopprijs ontvangen voor hun producten (zoals koffie, bananen of bloemen). Samen beslissen de boeren in een coöperatie of arbeiders op een plantage waar ze dit geld aan willen besteden, denk aan het verbeteren van hun boerderijen, het bouwen van scholen of ziekenhuizen voor de gemeenschap of het opzetten van onderwijsfondsen.

Nu werkt hij als technologie consultant bij het internationale accountantskantoor PwC. Zijn beide ouders werkten bij Oserian Flowers, een Fairtrade gecertificeerde bloemenkwekerij in Kenia. Zijn ouders konden zijn middelbare school-geld niet betalen en daarom kwam het premiecomité in actie. Wreford kreeg een volledige beurs die hem in staat stelde om zijn examens te halen en naar de Universiteit van Nairobi te gaan om elektrotechniek te studeren.

“Ik heb een passie voor technologie en alles wat te maken heeft met cyber security. Toen ik een kind was, wilde ik bij het leger gaan. Maar nu help ik Kenia om zichzelf op een andere manier te beschermen.”

Sandra Ochieng Owino

Sandra Ochieng Owino is ook kind van medewerkers van Oserian en heeft ook een diploma in elektrotechniek. Maar haar verhaal is heel anders dan dat van Wreford. “Mijn moeder werkte met een tijdelijk contract bij Oserian en had het heel zwaar”, herinnert ze zich. “Ze was een alleenstaande moeder met vijf kinderen en toen ze werd ontslagen kon ze zich geen schoolgeld veroorloven. Gelukkig vroeg een docent van mijn middelbare school aan het Oserian Fairtrade premiecomité of ze mij wilden sponsoren, wat ze deden, ook tijdens mijn studie aan de Universiteit.”

Sandra werkt nu als elektrotechnicus bij Kenya Breweries. “Ingenieurswerk is van oudsher een door mannen gedomineerde wereld, maar dat begint te veranderen. Steeds meer vrouwen gaan ook dit werk doen”, zegt ze. “Ik controleer of alle elektrische systemen veilig en in goede staat zijn en ik verzorg het onderhoud aan de systemen en installaties. Ik hou van mijn werk, maar mijn uiteindelijke doel is het opzetten van mijn eigen adviesbureau. Op die manier kan ik mijn moeder, broers en zussen helpen om uit de armoede te komen.”

Lindah Chanyisa

Lindah Chanyisa, die als eerste meisje in haar uitgebreide familie een HBO-opleiding volgde, zegt dat ze Fairtrade eeuwig dankbaar zal zijn voor het helpen realiseren van haar ambities. Zij heeft een diploma in Catering en Hotelmanagement en werkt nu als medewerker in het Mt. Longonot Transit Hotel ten noorden van Nairobi.
Lindah’s vader werkt als opzichter bij de Fairtrade gecertificeerde Flamingo Horticulture.

“Mijn vader hecht veel belang aan een goede opleiding omdat we daarmee carrière kunnen maken en werken aan onze  onafhankelijkheid. Hij diende een verzoek in bij het Fairtrade premiecomité, dat werd goedgekeurd en zo kon ik met hun financiële steun mijn middelbare school afmaken. Nu ben ik in staat om wat terug te doen door financiële hulp te geven aan mijn familie. Ik heb altijd al willen werken in de medische wereld. Zodra mijn broers en zussen het huis hebben verlaten en onafhankelijk zijn, ben ik van plan om terug naar school te gaan om door te studeren.”

Lindah Chanyisa, medewerker in het Mt. Longonot Transit Hotel

Mary Muringi Wachira

Mary Muringi Wachira is in de voetsporen van haar vader getreden – ze werkt nu als accountant bij Flamingo Horticulture, waar haar vader magazijn manager is.

“Ik wilde altijd al in Human Resources werken”, vertelt Mary. “Maar ik volgde het advies van mijn vader op en kreeg een baan als kantoormedewerker en werkte me vervolgens op tot accountant. Ik kwam erachter dat het Fairtrade premiecomité medewerkers ondersteunt die een vervolgopleiding willen doen. Ik krijg een beurs voor mijn tweejarige opleiding in HR. Zodra ik mijn diploma heb, zal ik in staat zijn om mijn droom waar te maken en te werken als HR-professional.”

Mary Muringi Wachira, accountant bij Flamingo Horticulture

De verhalen van Wreford, Sandra, Lindah en Mary zijn slechts vier van de vele succesverhalen van jongeren die profiteren van de Fairtrade premie om naar school of de Universiteit te gaan, hun diploma’s te halen en een professionele carrière op te bouwen. Inmiddels zijn er zoveel jongeren die hetzelfde pad bewandeld hebben dat Fairtrade Africa een alumni-vereniging heeft opgericht. Allereerst voor de begunstigden van Fairtrade gecertificeerde bloemenkwekerijen in Oost-Afrika, maar uiteindelijk ook voor jongeren uit andere regio’s.

Meer informatie over Fairtrade vindt u op: www.fairtradegemeenteaalsmeer.nl of www.fairtradegemeenten.nl  Bellen kan ook: 0297-321509