De bloemensector heeft te maken met ongekende problemen. Hieronder de problemen zoals die nu bekend zijn zoals Stichting Max Havelaar vermeldt:

  • De sluiting van winkels en het beperken van begrafenissen en huwelijken zorgen voor een enorme afname in de verkoop van bloemen.
  • Afrikaanse telers die via de veiling in Nederland verkopen, vernietigen hele zendingen bloemen. Het gevolg is een verlies van 1,8 miljard tot  2,2 miljard euro.
  • Kenia en Ethiopië   zien een afname in verkoop van ongeveer 70%-80%. Daarbovenop komen de kosten voor de vernietiging van onverkochte bloemen, kosten voor in gebreke gebleven bankleningen en inzet van arbeid bij het snoeien. Kosten kunnen nog eens verder   oplopen door uitblijvende leveringen van bestelde        meststoffen en bestrijdingsmiddelen, voornamelijk uit China. De reden is dat schepen vanwege COVID-19 niet langer in Afrikaanse havens kunnen aanmeren.
  • Doordat het vliegverkeer in Kenia is stilgelegd kunnen bloemenproducenten hun producten niet meer exporteren.
  • In zowel Kenia als Ecuador worden arbeiders ontslagen of op onbetaald verlof gestuurd. Zonder duidelijkheid over hun toekomstige inkomen. In deze landen is het sociale vangnet beperkt en verdienen mensen onvoldoende om te sparen voor dit soort noodsituaties.
  • Meer dan 66.000 bloementelers dreigen ontslagen te worden als de situatie verder verslechtert.

 

Waar mogelijk proberen wij als Fairtrade organisatie boeren en arbeiders zo veel mogelijk te ondersteunen. Fairtrade gelooft in sterke gemeenschappen. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk dat is. Wil je iets doen voor de bloemenarbeiders? Koop Fairtrade rozen of andere bloemen voor de buurvrouw, een vriend, familielid of jezelf natuurlijk! Zo steun je mensen in isolement en bloemenarbeiders die hun baan dreigen te verliezen in deze moeilijke tijd.

Deze actie wordt op social media onder de aandacht gebracht via #flowerboostchallenge en   #buyflowersnottoiletpaper (zie ook www.stichtingmaxhavelaar.nl).